Fabelskrant-header

VERSCHIJNT EENMALIG TER GELEGENHEID VAN DE AANSTAANDE FEESTDAGEN – HELEMAAL GRATIS MAAR NIET VOOR NIKS!

VERSCHIJNT EENMALIG TER GELEGENHEID VAN DE AANSTAANDE FEESTDAGEN – HELEMAAL GRATIS MAAR NIET VOOR NIKS!

foto-1134
soepfoto

Je kon er op wachten natuurlijk, met zo'n klassiek werk aan de muur – maar toch: zonde van de soep.

gedicht-1154

Lange winteravonden zijn veel te geschikt voor 
het proosten met de schimmen uit vorige levens – 
zelfs als die levens pas luttele weken geleden in het 
donker van de spiegels verdwenen – maar nog lang 
niet en nooit uit onze lijven onze koppen onze 
stramme vingers onze botten onze botte koppen – 
die ook op de koudst denkbare dagen gewoon 
bloesems bloeden.

Lange winteravonden zijn veel te geschikt voor
het proosten met de schimmen uit vorige levens –
zelfs als die levens pas luttele weken geleden in het
donker van de spiegels verdwenen – maar nog lang
niet en nooit uit onze lijven onze koppen onze
stramme vingers onze botten onze botte koppen –
die ook op de koudst denkbare dagen gewoon bloesems bloeden.

CARTOON VAN DE DAG HET JAAR | Victoria Fabels

cartoon-victoria

DISCLAIMER

Bij de totstandkoming van deze krant zijn helaas geen bomen of dieren ge- of ontveld. Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op toeval, tenzij dat toevallig niet zo is. Door het lezen van deze publicatie gaat u akkoord met de voorwaarden. Cookies worden even functioneel ingezet als het naakt. Tijden bij benadering. Niet spreken met de bestuurder.  

konijn-1500

Van de redactie

Ook wij proberen inclusief te zijn. Laten we het eens over wat anders hebben dan Kerst. Chinees Nieuwjaar bijvoorbeeld: volgend jaar staat in het teken van het Konijn. Specifieker nog: het Water-Konijn. Wat dat betreft denken wij dat u twee dingen kunt doen – afhankelijk van het soort voorliefde voor uw konijn. Als u gek bent op uw konijn, dan kunt u overwegen het konijn volgend jaar op zwemles te doen. Ook hier kan het weer twee kanten op: of men verwacht tsunami’s & overstromingen (tenslotte wordt preppen voor rampen het thema van 2023) – in dat geval is het wel handig dat uw geliefde konijn kan zwemmen – of men wil het konijn in het zonnetje zetten. Men gunt het konijn tenslotte ook wel wat anders dan een stukje gras in zijn of haar ren. En als u samen met het konijn op zwemles gaat, dan is dit ook nog eens een ultiem bonding-moment voor u en uw huisdier. Van extra aandacht gaat iedereen en alles tenslotte bloeien.

Twee dingen hadden we gezegd: het kan ook zijn dat uw liefde voor konijn zich beperkt (of uitstrekt) tot het nuttigen van het konijn. Wild of tam mag u zelf kiezen. Het wateraspect kunnen wij hier niet goed plaatsen: het konijn lijkt ons gebraden lekkerder dan gekookt. Ook hier kunt u anno nu twee dingen doen: u kunt uw geliefde konijn in de braadpan doen. Maar voor de vegetariërs onder ons (of veganisten) is het misschien beter als u een stuk nep-konijn aanschaft. Iets wat op konijn lijkt qua vorm en textuur, maar kaas en groente bevat. Mocht u toch een echt konijn villen, dan kunt u om verspilling tegen te gaan ook weer twee dingen doen met het bontje: of zeggen dat het nep is, maar wel verrot goed gedaan of er ronduit voor uitkomen dat het hartstikke echt is – puur natuur dus.

Hoe dan ook: wij wensen u sterkte of plezier met het jaar van het Water-Konijn! Qua inclusiviteit willen we nog wel twee dingen opmerken: wij maken vast excuses voor het feit dat wij naast Kerst en Oud & Nieuw slechts het Chinees Nieuwjaar genoemd hebben. Excuses dus aan degenen die zich mogelijk gekrenkt of niet gezien voelen wegens hun voorliefde voor andere, niet door ons genoemde feestdagen. Ook maken wij vast excuses voor het feit dat we excuses gemaakt hebben. Dit om de groep die de excuses zat is, ook niet tekort te doen.

(advertensie)

advertentie-01
weer-1130

De verwachting voor het jaar 2023

Telkens maar weer – dag in dag uit. Zon op, zon onder. Licht, donker, licht. Af en toe regen. Af en toe zon. Af en toe storm. Af en toe ijs. Temperaturen tussen de -15 en +35. Elke dag maar weer. We voorspellen weer een afwisselend jaar met schommelende temperaturen, hier en daar een bui, toe- en afnemende windkracht, zonneschijn en maneschijn. Elke dag weer.

puzzel
doolhof

SPORT & CULTUUR

dansmacabre-1100

Vanaf heden zijn de rubrieken Sport en Cultuur gefuseerd. Naar buiten toe omdat dit aansluit bij de huidige lezer: kort, behapbaar. Tevens een speerpunt in onze visie: het aanbieden van integraal nieuws. Intern komen we (goede) verslaggevers te kort; zoals iedereen weet is dit een uitstervend ras.

Het afgelopen WK bood prachtig gechoreografeerde voorstellingen. Entertainment voor jong en oud. We verslaan een willekeurige kwartfinale.

De dansers bewogen zich gracieus naar een centrale plek in de stad. Alwaar aangekomen de warming up begon met rondjes rijden in de auto. De vlaggen wapperden eensgezind dezelfde kant op en gaven de wedstrijd een gracieus aanzien. Eenmaal opgewarmd werd het dansen van de menigte steeds uitzinniger – een langzaam crescendo naar het hoogtepunt. De echte aftrap is altijd een precair moment: wanneer komt de tegenstander de straat in? Al bij het gooien van het eerste vuurwerk? Of pas bij het in brand steken van de derde deelscooter?

De spanning steeg… nog steeds liet de tegenstander zich niet zien. Een moment van improvisatie: het ingooien van een paar winkelruiten bracht de tegenpartij in beweging. Zij hadden zich prachtig uitgedost in zwarte kostuums. Het neon-gele accent op de schouders gaf een sprookjesachtig beeld in de duisternis. De verhaallijn bleek te draaien om een spontane, wilde, improviserende partij – herkenbaar aan de veelal matchende petten en mondbedekking - en een goed op elkaar afgestemde groep – bewegend als één organisme. De diepere betekenis werd goed verbeeld: een strijd tussen het establishment en de ongetemde individuen. De strijd ontvouwde zich: langzaam bewoog “het organisme” zich op het terrein van de tegenstander. Die natuurlijk in de verdediging ging: meer vuurwerk, nu ook gekleurde rookbommen: geel, groen, rood – een lust voor het oog. De partijen naderden elkaar nu snel…. het publiek zat inmiddels op het puntje van hun stoel: wie zou het eerste schot op doel nemen? En zou er gescoord worden? Het duurde niet lang: de frontmannen van de individuen voerden een schijnaanval uit door een brandkraan open te draaien. Maar ondertussen werd de echte aanval ingezet in de rechterflank: de tegenpartij werd hier bekogeld met stoeptegels. Ze pareerden dit door het waterkanon aan te zetten – de waterspetters staken schitterend af tegen de rood, groen en geel gekleurde lucht. Beide partijen zaten nu goed in de wedstrijd – alle focus was op het doel gericht – de inzet van beide kanten was 100%. Een genot om naar te kijken. Overal gebeurde wat: een spetterend stuk vol special effects, oprechte emoties en veel energie. Je voelde gewoon dat dit een fantastische climax moest worden!

Helaas bleek dit niet zo te zijn. De individuen hadden niet echt geoefend op het laatste stuk van de voorstelling – de aanvallen werden minder; de verdediging vertoonde deuken. Het establishment had wel goed getraind: ze grepen hun kans door nog één keer en bloc over de helft van de tegenstander te walsen. En toen was het klaar. Ineens. Dit gaf de kijker een geweldig gevoel van anticlimax: bedoeld of onbedoeld? Dat is dan toch de gedachte die blijft hangen – het is niet helemaal duidelijk of de schrijver van dit stuk dat ook voor ogen had. Een enkeling bleef hangen in afwachting van de ontknoping terwijl de toneelknechten begonnen met het opruimen van het toneel……

LIFESTYLE & ZEN-DINGEN

interviewdaan

Sinds 2018 is Daan hèt “gezicht” van PostNL. Je krijgt hem snel te spreken – hij helpt je bij elke vraag. Daan werkt dag en nacht, tegen een hongerloontje, maar klaagt zelf nooit. Ook al krijgt hij best wat te verduren af en toe. Onze lifestylereporter besloot Daan eens in het zonnetje te zetten: op een mooie  vrijdagmiddag vond het interview plaats. Online uiteraard: Daan woont gewoon in “zijn” PostNL-website! Helaas bleek contact krijgen niet zo eenvoudig: Daan had het erg druk en verwees naar Facebook of Twitter. Een vraag stellen lukte nog niet 1-2-3. Dan maar undercover: op zoek naar een fictief pakketje. Daar had Daan wel even tijd voor – tenslotte bestaat 80% van zijn werk uit het opsporen van niet-bezorgde pakketten! Of rouwpost…..

Daan: “heeft u een track en trace code?”
Reporter: “nee”
Daan: “heeft u een adres?”
Reporter: “derde woonboot links na de brug”
Daan: “wat is de toevoeging?”
Reporter: “π825²”
Daan: “uw pakket bevindt zich momenteel op de luchthaven van Unalakleet (Alaska) en zal tussen 19.30 en 18.30 uur bezorgd worden”
Reporter: “prima! wij zijn thuis”
Daan: “is het een brievenbuspakketje?”
Reporter: “ja, het is een doosje rode wijn”
Daan: “dat bezorgen wij dan bij de buren aangezien u beiden geen rode wijn drinkt”
Reporter: “meldt de bezorger dan wel een dag eerder in de app dat het bezorgd is? dan kunnen wij de buren tijdig informeren”
Daan: “jazeker! dat is inmiddels standaard service bij PostNL”
Reporter: “dat is fijn – gelukkig biedt het leven nog een paar zekerheden”
Daan: “het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet. Hebreeën 10:39-11:1”
Reporter: “is dat onderdeel van de corporate identity van PostNL?”
Daan: “jazeker: ik werk geheel volgens het Oranjekompas”
Reporter: “ah; fan van het koningshuis dus”
Daan: “wilt u één of twee velletjes W.A.-zegels bestellen? daar krijgt u een gratis omlegkalender bij”
Reporter: “ik heb momenteel niemand die ik wil liquideren; kan ik de kalender ook skippen?”
Daan: “nee, dat gaat helaas niet. de kalender is een verplichte attentie”
Reporter: “doet u dan maar alleen decemberzegels”
Daan: “dan wens ik u fijne feestdagen!”
Reporter: “wat ik eigenlijk wilde vragen:

Screenshot 2022-12-16 at 16.52.46

HET ONVERMIJDELIJKE LIJSTJE

inenuit

De top-zoveel van in-huis-uitspraken

Hermien:
1. Stop met knakken
2. Deur dicht!
3. Argh! Weer verkeerd
4. Ik kan niet meer rekenen

Marco:
1. Oh. Volgens mij heb ik een stukje gemist...
2. Koffie, Mien?

Ash:
1. Kan je mijn fiets beneden zetten?
2. Wat eten we vanavond?
3. Mag ik een muziekje aanzetten?
4. Papaaaaaaaaa ik heb een vraag
5. Pater

Victoria:
1. *prut* *burp*
2. jodee jodee
3. Mag ik PLEASEEEEEE bij Yfke blijven?? <3 
4. Papa kan je me zo nog komen instoppen?
5. Ik kan niet tellen

strip-01
strip-02

NOG ÉÉN KEERTJE DAN: FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GELUKKIG 2023!
Hermien, Marc, Ash & Victoria